Tüm zorlu koşullara rağmen ilaçta üretim artıyor
Küresel tedarik güçlükleri ve yüksek maliyet artışlarının baskısı altındaki Türk ilaç sektörü, 2023 yılında da üretimine ara vermeden devam ediyor. Sanayi üretim endeksine göre 2022 yılında toplam sanayi üretimi %5,7, imalat sanayi üretimi %6,8 ve kimya sektörü üretimi %4,4 artarken, ilaç sektörü aynı dönemi %13,7 artışla kapattı. İlaç Endüstrisi Koruyucular Birliği’nden yapılan açıklamada, ‘Sürdürülebilir ilaç arz güvenliği ve vatandaşlarımızın ilaca erişimi açısından büyük önem taşıyan ilaç üretimine hiçbir dönem ve koşulun engel olamayacağı’ vurgusu yapıldı.
KÜRESEL Ölçekte; Başta İngiltere, Fransa ve Almanya olmak üzere birçok ülkede ilaç üretimi ve farmasötik etkin ve yardımcı elementler konusunda tedarik sorunu yaşanmaktadır. Covid-19 pandemisinden sonra artan mevsimsel hastalıkların yarattığı ek talep nedeniyle, başta soğuk algınlığı ilaçları ve antibiyotikler olmak üzere küresel bir ilaç kıtlığı yaşanıyor. Ayrıca emtia fiyatları ve maliyet artışlarının görülmemiş düzeyde olması ilaç sektörünü çok olumsuz etkiliyor. Ancak tüm bu zorluklara rağmen Türk ilaç sektörü 2022 yılı ve 2023 yılının ilk çeyreğinde ilaç üretimini artırmaya devam etti.
İlaç Sanayii Koruyucuları Birliği Genel Sekreteri Savaş Malkoç, ilaç sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.Konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bizim ülkemizde; Asırlık bir geçmişe, yüksek üretim teknolojisine, kapasiteye ve nitelikli iş gücüne sahip, küresel rekabette gücünü sürdürmek için sürekli Ar-Ge ve ileri teknolojiye yatırım yapan ve çalışan çok köklü ve güçlü bir ilaç sektörü var. Dünya standartlarındaki üretim gücümüzle ülkemizin ilaç ihtiyacının %90’ını kutu bazında yerli üretimle karşılıyoruz. Bununla gurur duyuyoruz. Bu sayede Covid-19 pandemi döneminde ve sonrasındaki süreçte birçok ülkenin başaramadığını başardık. Tüm zorluklara rağmen pandemi dönemi de dahil olmak üzere ülkemizi ve vatandaşlarımızı ilaçsız bırakmamak adına üretmeye devam ettik. Türk ilaç sektörü olarak dün olduğu gibi bugün de vatandaşlarımızın ilaca erişimi için üretmeye, ülkemiz için katma değer yaratmaya ve çalışmaya tüm hızımızla devam ediyoruz. TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksi rakamları ilaç alanındaki yetkinliğimizi ve gücümüzü ortaya koymaktadır. 2022 yılında toplam sanayi üretimi yüzde 5,7, imalat sanayi üretimi yüzde 6,8, kimya sektörü üretimi yüzde 4,4 artarken, ilaç sanayi üretimindeki artış yüzde 13,7 oldu.
Türk ilaç endüstrisinden beyin sarsıntısı bölgesine değerli destek
DepremYaşanan afetin yaralarını sarmak için başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere kamu kurumları ve özel sektör kuruluşları ile tam bir uyum içinde çalışan İlaç Sanayii Koruyucuları Birliği, bölgedeki ihtiyaçlar doğrultusunda desteğini aralıksız sürdürüyor.
Konuyla ilgili Savaş Malkoçsöz konusu: “Ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle tarifsiz bir üzüntü içindeyiz. İlaç Sanayii Koruyucuları Birliği olarak ilk günden bu yana Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile uyum içinde bölgeye ilaç ve tıbbi malzeme ulaştırılması için üye firmalarımızla birlikte yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu kapsamda sadece Birlik aracılığıyla 1,3 milyona yakın ilacı 110 milyon TL’yi aşan bedelle bölgeye ulaştırdık. Depremin ilk günlerinde üyesi olduğumuz Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile uyum içinde ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini taşıyan TIR’ımızı da bölgeye teslim ettik. Ayrıca üyelerimiz ilk günden itibaren hem depremden etkilenen çalışanlarına hem de bölge geneline insani yardım ulaştırmaya devam ediyor.”
“İEİS olarak her zaman olduğu gibi devletimizin ve milletimizin yanındayız”
Yaralara pansuman sürecinin devam edeceğini belirten, Malkoç Sözlerine şöyle devam etti; “ Deprem felaketinin yaralarını sarmak uzun soluklu bir süreçtir. İlgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak depremden etkilenen vatandaşlarımız için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Bu yolda da her zaman olduğu gibi devletimizin ve milletimizin yanında olmaya, her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı