Bir gıdanın küfünü çürüdükten sonra görmemiz mümkün olsa da bazen bu mantarlar o kadar küçüktür ki ancak mikroskopla görülebilirler. Dolapta uzun süre bekleyen sebze ya da meyvelerin görüntüsünde herhangi bir sıkıntı olmasa da küflenmiş olabilir ve biz yanlışlıkla bu eserleri tüketmiş olabiliriz. Bu içeriğimizde yediğimiz çürük besinlerin sağlığımıza ne gibi etkileri olabileceğini doktorların da onayladığı şekilde sizler için derledik. Hazırlanırken oldukça aydınlandık. Umarız bu içeriği okumaktan keyif alırsınız. Haydi başlayalım! 🙂
Kaynak: https://bestlifeonline.com/what-happe…
Küflü bir besini ölçülü tüketmek sağlığınız için büyük bir tehlike oluşturmaz.
Elbette bu, bilinçli olarak küflü yiyecekler yememiz gerektiği anlamına gelmez. Ancak bu besinleri farkında olmadan yerseniz çok büyük bir problem olmaz. 🙂
Çok fazla küflü yiyecek yerseniz, ilk belirtiler genellikle mide bulantısı, kusma ve karın ağrısıdır.
Mide bulantısı, kusma ve karın ağrısının yanı sıra deri döküntüsü, nefes almada güçlük ve şok da bu gıdaların tüketilmesinden kaynaklanabilir. Böyle bir durumda doktora başvurmak şarttır.
Bazı kalıplar daha zararlıdır.
Evet, küfler zararlılık derecelerine göre sıralanır. En zehirli küfler Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Rhizopus ve Cladosporium olarak adlandırılır. Bu mantarlar tüketildiğinde insan vücuduna büyük zararlar veren mikotoksinler üretirler.
FDA’ya göre baklagiller, kuru meyveler ve kahve mikotoksin oluşumuna karşı dirençlidir.
Görünürde küflenmeye gerek kalmadan garip bir koku varsa, o yiyeceği doğrudan çöpe atın.
Az miktarda tüketildiğinde bu mantarların hiç etkisi olmayacağı veya çok az etkisi olacağı gibi bir motto yoktur. Yukarıda saydığımız bu küf türleri az miktarda tüketildiğinde dahi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu yüzden hiç tüketmemek en iyisidir.
sakının! Bir besinin bir kısmı küflü diye küflü kısmını kesip tüketmeye devam etmeyin!
Çoğumuz kaşar, süzme peynir, sebze veya meyvelerin küflendiği kısmı kesip tüketmeye devam ediyoruz. Ancak uzmanlara göre bu asla yapılmaması gereken bir şey. Çünkü küf mantarı görünen ve görünmeyen her yere hızla yayılabilir.
Gıdalarda küf oluşumunu nasıl önleyebiliriz?
Bu durumda gıdaları teslim aldıktan sonra uygun şekilde temizleyip kurutmak ve buzdolabına koymak çok değerlidir. Narin eserler olan yeşillikleri, meyveleri ve sebzeleri de nemli bir kağıt havluya sarıp dolaba kaldırabilirsiniz. Aynı zamanda hava geçirmez kaplar bu durumda en büyük yardımcılarımızdan biridir. Bu yöntemleri kullanarak hem yiyeceklerimizi küften koruyabilir hem de daha uzun süre taze tutabiliriz. Sağlıklı günler! 🙂
Önemli not: Bu içerik bir teklif niteliği taşımamaktadır. Rastgele bir sağlık probleminde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
sahinbeyajans.com.tr